Bigoreksiya
Bigoreksiya, kas geliştirmeyle ilgili zihni sürekli meşgul etmek hastalığıdır. Vücudun görünüşüyle ilgili algılamada oluşan patolojik bir sonuçtur. Anoreksiya benzeri bir hastalıktır. Aneroksiya hastalığında nasıl çok zayıf olan birisi, kendi algısında hala şişman görünüyorsa bigoreksiya hastalığına sahip birisi de kendisi kaslı olmasına rağmen çok kası yokmuş gibi hissediyor. Bigoreksiya (muscular dysmorphia) günümüzde onbinlerce kişiyi etkiliyor. Kas geliştirmek, bazı insanların zihnini o kadar çok kurcalıyor ki bu kişiler, birçok önemli olayla ilgilenmiyor, ağrıları ya da kırık kemikleri olmasına rağmen çalışmaya devam ediyor ve hatta fiziksel gelişim programlarına uymak uğruna işlerini bile kaybedebiliyorlar. Ancak bu insanlar vücutlarıyla barışık değiller. İyi gelişmiş olmalarına rağmen vücutlarını göstermek istemez ve gerektiğinde bundan kaçınırlar.
‘Muscle dysmorphia’ terimi yeni bir bozukluğu ifade etmek için 1997 yılında bulundu. Bu hastalığa bigoreksiya (bigorexia) adı verildi. Kesin bilinmemekle birlikte sebepleri hakkında iki düşünce var; Bu sorunun öncelikle obsesif kompulsif bozukluğun bir türü olduğu düşünülüyor. Ayrıca medyanın, ideal vücut dayatması da bir diğer sebep olarak değerlendiriliyor. Bigoreksiyanın en temel özelliği, vücudunuzu ne kadar zorlarsanız zorlayın yeterince kasa sahip olmadığınızı düşünmenizdir. Bazılarına göre, spor salonlarının ve buralara gidenlerin çoğalması, insanlardaki fiziksel kusurlara daha çok dikkat edilmesine ve kusursuz vücuda ulaşma çabalarının artmasına neden olduğu yönündedir. Bu tip takıntılı insanlar, çok sıkı diyetler yaparlar ve bulimia-anoreksiya gibi yeme bozuklukları gelişir. Anabolik steroidlerin kullanımı bigoreksiya hastaları arasında yaygındır. Artan agresiflik, akne, göğüs büyümesi, iktidarsızlık, kellik ve testislerde küçülme gibi yan etkilere rağmen ilaç kullanmaya devam ederler.
TEDAVİSİ
Kas yapmayı takıntı hale getirenler vücut şekillerinden ve görüntülerinden hoşlanmadıkları için günlerce gizlenirler, toplum içine çıkmak istemezler. Bigoreksiya hastası kişiler kendilerine güvenme konusunda psikolojik sorun da yaşarlar. Anoreksiya hastaları gibi bigoreksiya hastaları da kendilerini çok ender olarak hasta olarak görürler ve tedaviyi kabul ederler. Depresyonları ve kendilerine güvenlerinin az olması nedeniyle tedaviyi kabul etmeyi yenilgiyi kabul etmek olarak algılarlar. Eğitim ve psikoterapi tekniklerinin birleşiminden oluşan tedavi yöntemleri ümit verici sonuçlar vermiştir. Bilişsel davranış teknikleri, düşünme şeklini daha gerçekçi ve gerçekleşebilir hedeflere doğru değiştirebilir.
Siz de böyle bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız ayrıntılı bilgi ve randevu için iletişim bilgilerinden bana ulaşabilirsiniz. Sağlıklı Günler.
Gülşah Meral Özgür
Psikiyatrist, Psikoterapist