Demiseksüellik Nedir?
Bazen seanslarda “herkes güzel/yakışıklı bulduğu biriyle cinsellik yaşamak zorunda mıdır?” sorusu gelir. Soruyu soran çoğunlukla böyle bir durumda cinsel istek duyma/cinsel uyarılma konusunda sorun yaşamıştır. Hatta bu yüzden arkadaşları tarafından dalga konusu olan, çeşitli yakıştırmalara maruz kalan çok insan dinlemişimdir.
Özellikle erkek cinsiyete toplumun yüklediği ‘daima hazır olma gerekliliği’, çok seksi bir partnerin karşısında hazır olmadığı anlar olduğuyla yüzleşince daha yıkıcı olur. Büyüme sürecinde maruz kalınan, doğru sanılan yanlışlar dediğimiz mitlerden biridir bu; hiç kimse herhangi bir yaşam anında cinselliği yaşayabilir olmak zorunda değildir.
Kadın için ise yoğun cinsel çekim duyduğu ama arkadaşlarının çekici bulmadığı partnerinin, ona göre çok yetersiz kaldığı yorumlarına maruz kalmasına yol açabilir. Ya da herkesin hayranlık duyduğu bir film yıldızını, o hiç çekici bulmayabilir ve “bende bir sorun mu var?” diye düşünmeye başlayabilir.
Bu noktada ‘DEMİSEKSÜELLİK’ kavramını açıklamam gerekiyor. Demiseksüeller fiziksel görünüşe ilgi duymazlar, cinsel çekimi hissetmeleri için biraz zamana ihtiyaçları vardır.
Cinsel dürtülerin harekete geçmesi için karşılarındaki kişiye değer vermeleri, karşılarındaki kişi tarafından değer gördüklerini hissetmeleri gerekir. Yani birçok insanın geleneksel olarak da benimsediği ilişki tercihi denilebilir.
Şipşak hoş bulduğunu değil, dürtüsel olarak hissettiği şehveti önceleyerek değil, değer duygusunu, duygusal bağı, anlaşılmayı ve anlamayı, bu yolla duygusal bir frekans yakaladıkları zaman cinselliği yaşamayı tercih eder ve harekete geçerler.
Demiseksüel olmak, bir hastalık veya düzeltmeniz gereken bir kusur değildir. Kendinizde herhangi bir cinsellik türünü tanımlama konusunda baskı hissetmeniz doğru olmaz. Birine karşı özel duygular hissetmek, kalbi bir yakınlık hissetmeyi öncelemenin nesi yanlış? Kişilerin inançları, değer yargıları, kişisel özelliklerine göre bir tercihi olması anlaşılır bir çeşitliliktir.
Cinsellikte, neyin doğru-neyin yanlış olduğuna dair şu iki kuralı asla unutmayın:
1- Partnerlerin rızası olmak zorundadır.
2- Partnerler birbirine fiziksel ve/veya ruhsal olarak zarar vermemelidir.
Bu iki kural da karşılandığı sürece sağlıklı bir cinsellik yaşıyorsunuz demektir. Daha fazla bilgi edinmek ve destek almak ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız iletişim bilgilerinden benimle iletişime geçebilir ve seans planlaması yapabilirsiniz.
Gülşah Meral Özgür
Psikiyatrist, Psikoterapist