Celebriphilia
‘Celebrity’ yani ünlü kelimesinden türemiş olan bu terim; bir ünlüyle romantik ve / veya cinsel ilişkide bulunmak için alışılmadık derecede yoğun veya patolojik bir istek duymak anlamına gelmektedir. Aslında bu tanım uzun zamandır var, 1980’lerde rock gruplarının yanında olma isteği “groupie” ile başlayıp şu an belki Justin Bieber fanlarının kendisine belieber demesine kadar uzanan geniş bir spektrum bu..
Celebrifilyaklar, saplantılı olduğu ünlüyü takip edebilir ve onu röntgenci olarak cinsel zevk için gözlemleyebilir veya onlara yaklaşmaya çalışabilir ve onlarla sevişebilir. Bazıları basitçe görüntüleriyle mastürbasyon yapabilir.
Dr Anil Aggrawal, “Forensic and Medico-legal Aspects of Sexual Crimes and Unusual Sexual Practices” adlı kitabında celebriphiliayı “ünlü biriyle seks yapmanın patolojik arzusu” olarak nitelendirse de ‘Çevrimiçi Tıp Sözlüğü’ biraz farklıdır ve celebriphilia’yı “ünlü ile romantik bir ilişkiye sahip olmak için yoğun bir istek” olarak tanımlamaktadır (ve bu nedenle, bu ikinci tanımın odak noktası cinsiyetten ziyade romantizmdir; romantik bir ilişkiye sahip olmak zaten seks içerecektir.)
Söyleyebileceğim kadarıyla, “celebriphilia” ile ilgili ilk referans , gazeteciler Benjamin Svetkey ve Allison Hope Weiner tarafından ‘Entertainment Weekly’ tarafından yazılmış bir makalede yayınlandı. Yazıları, 4 Mayıs 2001’de Blake’in arabasında bir Los Angeles restoranının dışında otururken ateşli silahla vurulan, Amerikan aktör Robert Blake’in (Baretta gibi gösterilerin yıldızı ve In Cold Blood gibi filmler) eşi Bonnie Lee Bakley hakkındaydı. Blake sonunda karısının cinayetiyle suçlandı ancak suçlu bulunmadı. Bakley’nın önceki ilişkilerden yetişkin çocukları Blake’e dava açsa ve daha sonra yanlışlıkla ölümden suçlu bulunsa da cinayet resmen çözülemedi.
Svetkey ve Weiner’ın makalesinin odak noktası Bakley’nin celebriphilia’sı ve “ünlü takıntısı” idi. Bakley’nin yakın arkadaşları, yaşamdaki tek amacının ünlü biriyle evlenmek olduğunu ve tüm eylemlerinin bu amaca ulaşmaya yönelik olduğunu belirtti. Bakley, “ünlülerin etrafında olmak, diğer insanlardan daha iyi hissetmenizi sağlar” demiştir.
Makalenin sonunda şunu belirtmişlerdir: “Genellikle bu insanların ciddi kimlik problemleri vardır. Merkezlenmiş bir benlik duygusu yoksundur. Bunlar genellikle yaşamlarında, belirli bir beceri veya yetenek geliştirmemiş kişilerdir. Asla görkemli çocukluk dileklerini ve önemli fantezilerini geliştirmemişlerdir. Kendini önemli veya özel veya benzersiz hissetmenin tek yolu, ünlülerin hayatlarının bir parçası olmalarıdır. yıldızları takip eden insanlar sıklıkla takıntılı-zorlayıcı özelliklere sahiptir. Neredeyse herkesi kandırabilirler. Bir başkasının ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceklerini, kırılganlıklarını anlayabileceklerini çok kolay okuyabiliyor ve onları bir keman gibi çalabiliyorlar.
Bütün saplantılı durumlar gibi, ciddi olumsuz sonuçları olabilecek bu rahatsızlık çevrenizde sahip olduğunu düşündüğünüz kimseler varsa mutlaka bir ruh sağlığı profesyoneline yönlendirilmesi gereken bir rahatsızlıktır.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-excess/201502/stars-in-their-eyes
Gülşah Meral Özgür
Psikiyatrist, Psikoterapist